Wat drink je bij sushi?

Op de vraag wat drink je bij sushi, zal heel veel als eerste het antwoord zijn: groene thee. Het warme en bittere van de groene thee vormt een mooi contrast met het koude en zurige smaakje van de rijst. In Japan is het ook een traditie om groene thee samen te drinken, het vergroot het saamhorigheidsgevoel en dat wil men graag bereiken met het eten van sushi. Sushi eet je dus vooral veel samen met anderen en daar zijn wij het helemaal mee eens. Als laatste zorgt de groene thee net als het eten van gember voor een neutrale smaak in de mond. Het is dan ook niet raar dat op nummer 1 wat drink ik bij sushi staat : Groene thee.

Op nummer 2 wat je bij sushi drinkt staat bier. Wellicht is dit niet het eerste waar je aan zou denken, maar een licht, sprankelend en helder bier heeft dezelfde functie als groene thee, want ook dat reinigt de mond tussentijds. De koolzuurbelletjes en de bitters van bier nemen deze functie samen op zich. Welk bier dan het lekkerste smaakt bij sushi lees daar hier meer over.

Hoe zit het dan met saké horen we je denken? Hoewel men denkt dat een warme of een koude saké wellicht op nummer 3 staat is dit zeker niet zo. Saké wordt gemaakt van rijst en sushi wordt ook gemaakt van rijst. Dat is de reden dat Japanners dit iets te veel van het goede vinden en daarom bij sushi geen saké drinken. Maar een zachte en zuivere saké past juist wel weer erg goed bij pure vis. Daarom is het drinke van saké bij sashimi juist weer wel een goede keuze, aangezien bij sashimi de rijst achterwege is gelaten. Het probleem in Nederland is dat je vrijwel nergens goede saké kunt kopen. Goede saké drink je ook koud. De saké die in Nederland warm gemaakt wordt is vaak van mindere kwaliteit en dat wordt verbloemd door het warm maken van deze saké.
Dus ga je binnenkort weer eens samen sushi eten? Drink dan eens een groene thee of een lekker biertje! Kampai!

Meer nieuws