Waarom sushi rijst wassen?

Cooked rice being rinsed in a sieve

To rinse or not to rinse that is the question? De eeuwige vraag bij sushi rijst is moet je deze wassen ja of nee en waarom dan wel of niet? Eerst even voor de mensen die nooit rijst wassen of daar überhaupt nog nooit over nagedacht hebben om dat te doen. Waarom zou je rijst wassen? In ieder geval is het antwoord niet om de rijst schoon te maken. Dit was vroeger nog wel eens het antwoord omdat er wel eens steentjes tussen de rijstkorrels zaten, maar dat is tegenwoordig niet zo.

Als je rijst niet wast kan het voorkomen dat er wit of grijs schuim op je pan naar bovenkomt. Wat daarna ook vaak voorkomt is dat je rijst gaat klonteren. Dit komt omdat de rijst dan te veel zetmeel bevat. Als je de rijst dus eerst wast, spoel je het overtollige zetmeel weg en voorkom je dat je rijst gaat klonteren. Gebruik je Japanse sushirijst dan is het ook mogelijk dat er talkpoeder om de korrels zit welke je wegspoelt. Dit komt doordat het in sommige gebieden in Japan zo vochtig kan zijn dat er in de verpakkingen talkpoeder zit om dit niet in het product te laten komen.

Conclusie: Ja je kunt sushi rijst het beste wel wassen. Hoe dan? Sushi rijst wassen gaat het snelst in een vergiet of een zeef. Spoel de rijst een paar minuten onder de kraan af. Zodra het water,dat van de rijst afkomt weer helemaal helder is, kun je stellen dat de rijst goed genoeg gewassen is. Omdat de textuur van sushirijst erg belangrijk is, je wilt namelijk een losse korrel en geen klonten, maar de rijst moet wel plakken, is het wassen voordat je de rijst kookt of stoomt dus enorm van belang voor een goed het eindresultaat.

Meer nieuws